Edició 2015

Josep Espin

El 17 de setembre de 2015 es va celebrar el lliurament de guardons als guanyadors dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta d’enguany, en un acte institucional celebrat a l’emblemàtica sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. 

Enguany més d’una cinquantena d’obres s’han presentat en les tres categories: Flor Natural, Englantina i Viola. Amb el poema “Mariners d’aigua dolça” Oriol Solà i Prat, absent a la sala, va ser l’autor del premi de la categoria Flor Natural d’Or. 

El premi de l’Englantina d’Or va recaure a Joan Carles González Pujalte amb un poema referent a l’inici de la Guerra Civil “Juliol 1936”: “Teníem una veïna que, lamentablement, era vídua de guerra a qui li vaig dedicar aquest poema”, va dir.

A més, González també va ser guardonat amb l’accèssit a la Flor Natural d’Or amb el poema “Cadira Buida”.

L’autor Miquel Lluís Rubio i Domingo va rebre el premi de la categoria Viola d’Or amb el poema “El renard i el raïm bord (sextina). Aquest últim, tot i no haver pogut assistir a l’entrega, també va rebre l’accèssit a l’Englantina d’Or amb el poema “La creu de Serra Gelada (Corrandes)”.

Finalment, el poema “Amsterdam Central” d’Ana Basagaña Carrasco va ser atorgat amb l’accèssit a la Viola d’Or. “És el segon any que em presento i la segona vegada que surto premiada, em fa il·lusió, ja que és un gran reforç per seguir escrivint” va assegurar Basagaña qui va escriure el poema arran d’un viatge a Amsterdam.

Com ja és habitual, els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta compten amb un mantenidor que s’encarrega de fer una intervenció de caràcter acadèmic per tal de glossar els Jocs.

El personatge proposat pel comitè de l’edició d’enguany dels premis va ser Joandomènec Ros i Aragonès, doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, president de l’Institut d’Estudis Catalans des del 2013 i rector de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra a Prada del Conflent. “Cal recordar la tradició d’aquests Jocs i és que aquesta junt amb altres activitats han estat orígens d’aquesta renaixença, de la qual avui som hereus”, comentava.

Alumnes de l’Institut Lluís Vives del barri de Sants-Badal van ser partícips de l’acte amb la lectura de dos poemes: “La Llengua Trossejada” de Frederic Rahola i Trèmols i “Les Corrandes d’Exili” de Joan Oliver (Pere Quart). 

Laia Esteve i Ona Esteve van encarregar-se de recitar-los amb l’acompanyament musical al clarinet de Guillem Sedó. Amb aquesta activitat “l’alumnat posa veu a la memòria dels nostres avantpassats que van viure situacions de conflicte mitjançant una poderosa eina com és el teatre”, va expressar el director de l’Institut, Agustí Rubio.

El president de la Federació d’Associacions, Entitats, Comissions d’Hostafrancs, Josep Espín va voler valorar positivament la tasca de totes les associacions “que ajuden a la defensa de la cultura i la llengua catalana, i alhora serveixen per fomentar uns valors que a vegades queden relegats”. 

En la mateixa línia, Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, va recordar que al llarg dels últims anys “hem denunciat els diferents intents d’arraconar la nostra llengua per fer-la desaparèixer de l’ensenyament i convertir-la en una llengua d’ús exclusiu dins l’àmbit familiar”, tot i això, Erill va apuntar que “aquests intents no han acabat de reeixir i, a poc a poc, sembla que tornarem a una situació millor per a la nostra llengua”.

La presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín, va encarregar-se d’obrir l’acte felicitant tots els organitzadors que “fa sis anys van tenir la iniciativa a ressuscitar una de les millors tradicions catalanes que havia estat callada”. Per cloure l’acte, Jaume Asens, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, va destacar “la bona salut i la bona musculatura d’aquest barri per connectar-se amb la seva cultura, tradició i identitat” i va assegurar que “som l’únic districte que ha recuperat aquesta tradició que, en alguns casos, ve de molt lluny”.

Els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van estar recuperats fa sis anys, després de la seva primera edició l’any 1877, per les entitats organitzadores de les festes majors dels tres barris (Federació Festa Major de Sants, la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs i les entitats de la Bordeta (Comissió Baix Jocs Florals, plaça del Fènix i plaça de Súria), així com per la Societat Coral la Floresta, impulsora de l’esdeveniment, l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i el suport del Secretariat d’Entitats. 

En el lliurament també hi van col•laborar la Cooperativa Abacus, Sants 3 Ràdio, l’artista de vitralls entregats als premiats com a trofeus commemoratius, Aida Navarro. L’esdeveniment anual va acabar amb la veu de tots els assistents que van cantar “Els Segadors”, l’himne nacional de Catalunya.


Modificar cookies