JOCS FLORALS 2011

CONVOCATS ELS JOCS FLORALS DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA


ANY 2012 – 135 ANYS DES DE LA PRIMERA EDICIÓ


Descarregar les bases del 2012

Les entitats: Societat Coral la Floresta, la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants, la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, les Comissions de la Festa Major de la Bordeta, amb el suport del Districte de Sants-Montjuïc i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta han convocat els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2012, en la seva tercera edició després que es recuperessin fa dos anys gràcies a aquestes entitats.

La tradició dels Jocs Florals de Sants es remunta al 1877, amb què varen ser els segons Jocs Florals que es feien a Catalunya – després dels de Barcelona – durant la Renaixença, i hi van participar fins l’any 1937 els principals poetes en llengua catalana. A Hostafrancs, els Jocs Florals de l’Àngel Custodi de Barcelona se celebraren entre 1962 i 1974 amb la presència de les principals autoritats de la ciutat. A la Bordeta, en canvi, no existien uns Jocs Florals, tot i que acullen avui en dia, el carrer de Barcelona dedicat a aquests premis. En el moment de la seva recuperació es va decidir que els Jocs durien l’epígraf de “Sants, Hostafrancs i la Bordeta”, en una tradició que agermana els tres barris.


16/09/2011
Més de 100 treballs participen als Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta del 2011

Ahir al vespre es va fer a la sala de plens del Districte el lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, un certamen que va nèixer fa 134 anys i va ser recuperat ara fa dos anys per les entitats organitzadores de les festes majors de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i per la Societat Coral la Floresta. Josep Espín, president de la FAECH, en nom del comitè organitzador, va remarcar: “Són uns premis que vam reemprendre amb la idea de recuperar la tradició cultural i per establir vincles de col·laboració amb les entitats que ens permetin treballar en xarxa perquè això ens farà més forts com a entitats i com a barri”. Per la seva banda, Joaquim Mestre, president del Districte va voler felicitar les entitats per haver recuperat “els Jocs Florals que venen de molt lluny però que són una realitat viva i arrelada en la tradició i la història”. També va afegir que “són una iniciativa important per la identitat col·lectiva i també per la cohesió als nostres barris”. En l’acte també hi va haver lloc per reivindicar la llengua catalana. Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats deia: “S’han presentat treballs d’arreu dels països catalans i ens alegrem de ser avui en aquest lliurament en un moment en què els atacs al català van dirigits al moll de l’os de la llengua, és a dir, a l’ensenyament”.
Els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta tenen la figura del mantenidor, que cada any fa una glosa de caràcter acadèmic sobre els mateixos jocs. Enguany, la persona escollida va ser Josep Espinàs, exregidor del districte, i veí molt implicat en l’associacionisme del barri. “Això és una mica casa meva i se m’ha demanat que presenti aquest acte suposo que més pel meu càrrec d’exregidor del Districte que per cap altra cosa”, deia en ecetar la seva intervenció.
En l’edició del 2011 s’han presentat més de 100 treballs que concorrien en alguna de les tres categories dels jocs. Els premiats van ser, en la de l’Englantina d’Or, el poema Pompeu Fabra de Salvador Sunyer, que també va ser guanyador en l’edició anterior; en la Viola d’Or, el poema Tot és crepuscle d’Eva Moreno i la menció de la Viola va ser per al poema Dona de Toni Arancón; finalment el guardó de Flor Natural va ser per el poema Corrandes de la por de Maria Porta. Els guanyadors, quan van pujar a recollir el premi van llegir el seu poema i van voler agrair al jurat que hagués escollit les seves obres.
L’actuació de la Societat Coral la Floresta, amb les peces Amor que tens ma vida, Deixa’m venir, Ma vida comença amb tu i l’Himne de Catalunya va posar punt i final al segon lliurament dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 134 anys després de la seva primera edició.

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3 EL 3

EL 3

fotos: www.el3.cat

 

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2015

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2014

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2013

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2012

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2010