JOCS FLORALS 2010


17/09/2010
Sants, Hostafrancs i la Bordeta recuperen els Jocs Florals després de 133 anys

Ara fa 133 anys que als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta es van crear els Jocs Florals, tot i que no sempre han tingut continuïtat. Ahir al vespre, de fet, es va culminar la reinstauració d’aquest certamen amb l’entrega dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2010, que es va celebrar a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc. Fa aproximadament un any que diverses entitats d’àmbits diversos van veure la necessitat de recuperar-los i el ple de la sala i l’alt nombre de participants van demostrar ahir que efectivament va ser un encert. En total van ser 130 els treballs que s’hi havien presentat i ahir les felicitacions van ser abundants. “Només em resta felicitar per endavant els guardonats o guardonades i encoratjar a tothom perquè el proper any tinguem molts més treballs”, comentava Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta després de fer-se ressò de l’elevat nombre de textos que hi havien concorregut. “La sala fa goig i demostra que la cultura està ben viva entre tots nosaltres i entre tots els barris”, va comentar Eduard Freixedes, president del Disricte de Sants-Montjuïc. Imma Moraleda, regidora del Districte, va elogiar la reinstauració dels jocs dient que es tracta d’ “una iniciativa que històricament tant havia regalat als nostres barris, en un temps segurament molt diferent al que ara vivim en el que la cultura s’havia de fer oralment”.
Tot i que la data en que es va fer el lliurament d’aquests Jocs Florals pogués sorprendre a algú, Ramon Tort, president de la Federació de Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants va explicar: “Els nostres barris organitzaven els Jocs Florals vinculats a les festes majors i un dels primers van ser els de Sants, l’any 1877, i amb un fundador de gran prestigi, Jacint Laporta”. També va fer referència a la història dels Jocs Florals el mantenidor d’enguany i secretari del jurat, Albert Torras, president de la Societat Coral La Floresta. En el seu discurs va dir que aquest certamen vol “ser porta d’entrada de la poesia als nostres barris, homenatge a la lírica i reconeixement als poetes” que va definir com a “coreògrafs de la paraula”.
S’havien establert quatre categories. Per una banda, hi havia el premi Jacint Laporta al millor treball en prosa d’investigació sobre els barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que en aquesta ocasió va quedar desert. “La qualitat dels treballs presentats no satisfeia la voluntat del premi”, va explicar el secretari. L’Englantina d’or la va guanyar Imma Fusté per “Un brindis per Catalunya”; la Viola d’argent i d’or va ser el premi que es va endur Eva Moreno amb “Hora baixa”; i, finalment, la Flor natural la va guanyar Salvador Sunyer amb “Tu que et lleves a l’alba com l’estrella”.
En l’entrega també hi va participar Núria Feliu que va llegir un poema del santsenc Josep Miracle, guanyador dels Jocs Florals de l’any 1920, i la Societat Coral la Floresta que van fer una petita cantada en la que van convidar al públic a entonar Els segadors per cloure l’acte.

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3    EL 3

EL 3

fotos: www.el3.cat

Cartell Jocs Florals 2010

Bases 2010


 

 

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2015

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2014

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2013

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2012

Veure Lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta 2011